fbpx

Bronbeek Arnhem

Bij Dorigo-Rosbag staan vakmanschap en maatwerk hoog in het vaandel. Ontdek hoe wij in samenwerking met Tinker Imagineers 2008-2010 voor het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek een oplossing op maat hebben geïnstalleerd. Bij dit project hebben wij door gebruik van onze folies de hoeveelheid lichtinval gecontroleerd om zo te voorkomen dat de collectie beschadigd zou raken.

Projectoverzicht

Het KTOMM Bronbeek is een tehuis voor veteranen en een museum over het koloniaal-militair verleden van Nederland. In de zijbeuken van het gebouw zijn de kamers van de bewoners en daartussen, op de 1ste verdieping zijn de museumzalen. Wij zijn langsgegaan voor een consultatie.

Consultatie

Het gebouw werd verbouwd van 2008 tot 2010. De museumzalen bevat een 10-jarige expositie die beschermd moest worden tegen teveel en schadelijk daglicht. De straling in daglicht kan namelijk objecten beschadigen. Deze schade is onomkeerbaar.

Daarbij is er in het gebouw een Commandantenwoning. Deze ruimte is geen expositieruimte. Het licht dient gecontroleerd te worden, maar hoeft niet beschermend te zijn.

Ontwerp en Aanpassing

Er is gekozen voor NG10 folie. Dit folie is donkergrijs en bestaat uit verschillende metaalcoatings. Naast dat dit filter eigenlijk geen UV straling meer doorlaat, heeft het een daglichttransmissie van maar 8%. Het reflecteert daarentegen meer dan 90% van de infraroodstraling waardoor er een warmtewerend effect bestaat van zeker 70%. Het doorzicht van deze folie is blauw, heel rustig en koel maar absoluut niet storend. Door zijn grijze kleur reflecteert het amper zonlicht waardoor dit qua uiterlijk mooi aansluit bij het monumentale pand. De ramen in de noordgevel zijn behandeld met een iets lichtere variant. 

De Commandantenwoning is voorzien met de XiR 70. In dit gebouw zijn wel kunstobjecten aanwezig die beschermd moeten worden maar de NG10 is voor dit doeleinde te donker. Door te kiezen voor de XiR 70 worden schadelijke stralingen buitengehouden, terwijl er nog wel lichtinval is.

Installatie en onderhoud

Het folie is geïnstalleerd door onze ervaren medewerkers. Nu dat de folie op het glas is aangebracht is het eigenlijk (van binnenuit) onzichtbaar. Het zicht erdoorheen is scherp en duidelijk. Ook dit folie behoeft nauwelijks onderhoud, het wassen van de ramen is voldoende. 

Projectresultaat

Door Dorigo-Rosbag haar vele ervaring in de museale wereld, vertrouwde Museum Bronbeek ons om een passende oplossing te vinden voor hun ruimtes. Door onze persoonlijke aanpak konden wij kiezen voor een geschikt folie met een blauwe ondertoon in de museumruimtes, en een lichter folie in de woonruimtes.

Klanttevredenheid staat voorop

Dorigo-Rosbag werkt al jaren met verschillende Nederlandse musea samen. U vindt onze projecten hier. Heeft u ook bijzondere objecten die u wilt beschermen, maar wilt u dat de kleur van uw raambedekking past bij de ruimte? Net zoals in dit project helpen wij u graag. Door een bericht achter te laten komen wij met u in contact voor een consultatie.

Laat uw vraag achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!