fbpx

Joods Historisch Museum Amsterdam

Bij Dorigo-Rosbag staan vakmanschap en maatwerk hoog in het vaandel. Ontdek hoe wij in de jaren 2010 tot 2018 voor het Joods Historisch Museum Amsterdam een oplossing op maat voor hun twee synagoges hebben geïnstalleerd. Bij dit project hebben wij door gebruik van onze folies de hoeveelheid lichtinval gecontroleerd naar wens van het de opdrachtgever.

joods historisch museum amsterdam, raamfolie, licht inval temperen

De Sjoelgasse: de verbindingsruimte tussen de twee synagogen in het Joods Historisch museum

Projectoverzicht

Veelal gaan wij langs bij onze museale klanten om een indruk te krijgen van de ruimte en hun raamfolie-behoeften. Ook bij dit project zijn wij langsgegaan bij het museum.

Consultatie

De opdracht in het Joods Historisch Museum bevond zich in de  twee synagogen en de verbindingsruimte, genaamd de Sjoelgasse. Iedere ruimte had een eigen uitdaging.

De Thora rollen bevinden zich in de synagoges, en zijn helaas zeer licht en vocht gevoelig. Zoals velen weten brengt licht schade toe. Schade door licht is onomkeerbaar, en eenmaal aangetast is het dus niet meer ongedaan te maken. Het is dus van enorm belang dat licht, ontdaan van zijn hoge intensiteit en schadelijke onderdelen, toch benut kan worden zodat er uit de Thora gelezen kan worden. 

In de Sjoelgasse komen we een andere uitdaging tegen. de ruimte is overkapt door middel van een glazen lichtstraag. Deze glazen lichtstraat zorgt voor veel uv-, daglicht- en warmestraling. In de zomer liep de luchttemperatuur dan ook snel en hoog op.

Ontwerp en Aanpassing

De situatie in het gebouw is niet alledaags, omdat de ramen in het pand voorzien zijn met glas in lood ramen.Aan de binnenkant van de glas-in-lood ramen zitten voorzetramen. Deze voorzetramen in de synagoge zijn voorzien van een donkergrijs filter om het daglicht flink te temperen. Deze folies zijn aangebracht op de voorzetramen, waardoor het aanzicht van het gebouw aan de buitenkant absoluut niet is aangetast.

Het verwarmende effect van de zon in de Sjoelgasse hebben we aangepakt door het praktisch onzichtbare warmtewerende folie XiR 70 aan te brengen. Deze folie heeft nauwelijks daglichtreflectie, houdt nauwelijks daglicht ,tegen maar reflecteert wel tegen de 90% van de infraroodstraling. Hierdoor ontstaat er een warmtewering van maar liefst 59%. Dit zal natuurlijk ook een effect hebben op de temperatuur in de aangrenzende ruimtes.

Installatie en onderhoud

Door onze professionele medewerkes zijn de folies geïnstalleerd. De folies zijn onzichtbaar en gemakkelijk in onderhoud. Doordat het folie hoog en droog is aangebracht, zal het geruime tijd meegaan.

Projectresultaat

Al sinds 2010 is het Joods Historisch Museum trouwe klant van Dorigo-Rosbag. Door onze geruime kennis kunnen wij het geschikte folie en filter adviseren, zoals we ook dit keer hebben gedaan.

joods historisch museum amsterdam, raamfolie, licht inval temperenjoods historisch museum amsterdam, raamfolie, licht inval temperen

 

Klanttevredenheid staat voorop

Dorigo-Rosbag werkt al jaren met verschillende Nederlandse musea samen. U vindt onze projecten hier. Het Joods Historisch museum vertrouwde ons dan ook haar kostbare projecten te beschermen van straling. Heeft u ook bijzondere objecten die u wilt beschermen van uv- of infraroodstraling? Laat een bericht achter, we komen graag langs voor een consultatie.

Laat uw vraag achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!